Een dag in het leven van een Back-end Developer

Johan is aan de slag als Back-end Developer bij een van onze klanten. Hij heeft een boon voor back-end development. “Ik ben graag bezig met functionele en logische problemen oplossen. Hoe de front-end eruit ziet, laat ik liever aan anderen over.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn dag begint meestal met een daily stand-up van 15 à 30 minuten. We bespreken wat we de vorige dag hebben gedaan, waar we ons de komende dag op zullen concentreren en tegen welke problemen we aanlopen. Zo kunnen we elkaar helpen en ervoor zorgen dat we als team op schema liggen. De rest van de dag houd ik me bezig met het uitvoeren van stories en tasks: stories bestaan uit tasks, als die compleet zijn is de story klaar. Dit kan iets zijn dat overblijft van de vorige werkdag of een dringende bug die moet worden opgelost. Als er geen noodgevallen zijn, begin ik gewoon aan mijn takenlijst. 

Om te programmeren werk ik met Visual Studio, een geïntegreerde ontwikkelingsomgeving van Microsoft. Dit platform geeft een duidelijk en gestructureerd inzicht in je code. Je krijgt bovendien suggesties wanneer je code begint te schrijven, wat superhandig is. 

Ik werk voornamelijk van thuis uit. Meetings vinden dus online plaats. Eén dag per week werk ik op kantoor. Dan houden we department wide meetings en zijn de meeste developers aanwezig. 

Wat is het makkelijkst aan je job?

Het makkelijkste of het leukste aan mijn job is een oplossing klaar hebben in je hoofd en deze uitschrijven in code. Creëren geeft een heel speciaal gevoel: het ene moment bestaat het enkel in je hoofd en een tijdje later heb je het ontwikkeld. Dit beperkt zich natuurlijk niet enkel tot programmeren, maar ik ben blij dat ik dit gevoel herhaaldelijk ervaar in mijn werk.

Wat is het moeilijkst aan je job?

Het thuiswerken met online-communicatie vind ik soms moeilijk. In een face-to-face gesprek kan je heel gemakkelijk om verduidelijking vragen, of zal het aan je non-verbale communicatie duidelijk zijn of je helemaal mee bent of niet. In een chatgesprek is dat niet het geval en merk ik dat ik veel meer inzit om niet dom over te komen. “Hoe bedoel je?” is veel makkelijker gevraagd in real life dan op de chat. Het vergt een zekere assertiviteit om efficiënt te communiceren via chat.

Hoe blijf je gefocust?

Pauzes en duidelijkheid zijn belangrijk. Pauzes lijken me vanzelfsprekend, take a break when you need it. Als ik merk dat ik uitstelgedrag vertoon, maak ik er meteen een ‘officiële’ pauze van. Anders blijf je uitstellen. Verder is het voor mij heel belangrijk dat mijn taken 100% duidelijk zijn. Als dat niet het geval is, modder ik maar wat aan. Vanuit een work@home setting is het niet altijd eenvoudig om verduidelijking te vragen. Mijn advies: als requirements van een task niet uitgeschreven zijn, vraag dan via telefoon of in real life aan de verantwoordelijke van die story om dit te voorzien in plaats van via chat. Als ze wel uitgeschreven zijn, kan je via chat wel gerichte vragen stellen en eventueel de taakomschrijving bijwerken met de antwoorden.

Welk advies zou je geven aan mensen die willen starten als back-end developer?

Ik had een hekel aan programmeren, omdat ik van in het begin alles zelf wilde uitdenken. Dat werkt niet. De beste tip die ik kan geven is om alles wat je moet/wil doen op te zoeken, zelfs als je er al een oplossing voor kent. Zowat elke StackOverflow-vraag staat vol met verschillende oplossingen van verschillende developers die al jaren programmeren. Zoek elke stap op, lees alle oplossingen voor die stap goed door en kies er eentje uit. Hoewel je het niet echt zelf hebt opgelost, leer je zo heel snel bij door blootgesteld te worden aan code van ervaren developers.

Welke hobby’s heb je?

Ik programmeer graag, als iets niet bestaat dan schrijf ik het zelf. Zo heb ik bijvoorbeeld een coachingbord geschreven voor Rocket League, een pc-game. Je kan de software gratis downloaden op GitHub onder de naam RLCoacher.

Naast coderen houd ik van muziek maken. Vroeger speelde ik in een metalgroep, maar daar kroop veel tijd in. Ondertussen speel ik zelf basgitaar, gewone gitaar en programmeer ik de drums om eigen nummers te maken. Wist je trouwens dat het spelen van een muziekinstrument het corpus callosum versterkt? Dat is het deel in je hersenen dat de linker- en rechterhersenhelft verbindt. Door een instrument te spelen, zorg je ervoor dat je geheugen scherper blijft en je probleemoplossend vermogen op peil blijft. En laat dat nu net van pas komen in mijn job.

Net als Johan via ons Try & Hire-model aan de slag als Back-end Developer? Bekijk onze vacatures! 

Net als Johan via ons Try & Hire-model aan de slag als Back-end Developer?